Vključevanje

Javni premislek o umetnosti in družbeni odgovornosti

Na sporedu

12.10.2020, ponedeljek / 10:30 / Kazinska dvorana /

Dogodek traja 60 minut in nima odmora.

Gost Áron Horváth Botka

Javni premislek v uvodnem delu vključuje ogled kratkega igranega filma Delčki (2020) o dečkih, ki morata prehitro odrasti, o zaupanju, poslavljanju in odgovornosti. Sledi premislek mladega režiserja in scenarista, ki v precepu nacionalnih identitet, odraščanja v razdeljeni družini, osamosvajanja samozaposlenega ustvarjalca, občutljivega umetniškega poklica, postavljenega pred športno kariero, utrjuje svojo angažirano pot s pomočjo brezpogojne vere v umetnost, prijateljstvo in skupnost. "Ko ustvarjam, se vedno vračam k izkušnjam, ki so me oblikovale. Velikokrat se tega zavem šele, ko je film končan. Zame je najpomembneje ostati iskren – črpati iz sebe in si upati deliti z drugimi. To je preklemano težko, ker notranji glas konstantno nagovarja k ugajanju," pravi. 

O gostu

Áron Horváth Botka je režiser, scenarist in snemalec madžarskega rodu iz Lendave. Je človek mnogih talentov: pet let je bil član državne mladinske plavalne reprezentance, tudi mladinski državni prvak; še zmeraj rad skejta; študiral je likovno umetnost na PF UL. Po treh letih se je vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani in tam diplomiral iz filmske in televizijske režije. Med njegovimi kratkimi igranimi in dokumentarnimi filmi, opaženimi na tehtnih mednarodnih festivalih, so Csillag, Zbudi se, Muha, Rebrasto popoldne, Sanjsko stanje, Jogi in škatla, Morala bi bila nekam iti in Delčki. 
Živi in dela v Ljubljani, a rad ustvarja filme v in o domačih krajih, organizira filmske dogodke in uveljavlja filmsko umetnost.

Zaradi epidemiološke situacije in upoštevanja priporočil NIJZ je vstop na festivalska prizorišča omejen (na dovoljeno število obiskovalcev). Za ta dogodek je potrebna predhodna rezervacija brezplačne vstopnice preko spletnih strani ali elektronskega naslova boxoffice@sng-mb.si oz. dvig le te na blagajni SNG Maribor.

Vključevanje