David Greig

Rumena luna

Balada o Lejli in Leeju 14+

Gledališki laboratorij Lutkovnega gledališča Ljubljana v sodelovanju z Vzgojnim zavodom Planina, koprodukcija Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana

Na sporedu

12.10.2020, ponedeljek / 12:00 / Tribuna na Velikem odru /

Premiera september 2020, Plesni in gledališki center SVŠGUGL
Predstava traja približno 105 minut in nima odmora. 

Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci.

Režiser Primož Ekart
Prevajalka Tina Mahkota
Dramaturginja in mentorica ustvarjalnega procesa Ana Duša
Scenograf Damir Leventič
Kostumografka Vasilija Fišer
Avtorji glasbe Koala Voice
Koreografinja Rosana Hribar
Oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak
Lektorica Maja Cerar
Vodja predstave in oblikovalec zvoka Aca Ilić
Lučni vodja Srečo Brezovar
Scenski tehnik Stanko Božanić

Teme: družina, identiteta, odnosi,odraščanje, cilji, nasilje, stiska, beg, zaupanje, resnica 

Zasedba 
Rok Kunaver, Jan Bučar, Alenka Tetičkovič, Neža Dvorščak k. g., Ronja Matijevec k. g., Tibor Anželj k. g., Maks Mihajlović k. g. 

Rumena luna, balada o Lejli in Leeju je ljubezenska zgodba o dveh najstnikih, ki se najdeta v trenutku, ko se enemu izmed njiju življenje usodno obrne na glavo. Lee ima sedemnajst let, živi z mamo in njenim fantom ter s spominom na očeta, ki je odšel, ko je bil Lee star pet let. Za seboj je pustil kapo z našitim jelenom in razglednico graščine v škotskem višavju. Tja se Lee zateče v trenutku najhujše stiske. Na poti se mu nepričakovano pridruži Lejla – tiha Lejla, muslimanka, ki ne govori. Dekle iz dobro situirane družine si želi, da bi jo svet opazil. Da bi jo opazili ljudje in jo poslušali, da bi jih zanimalo, kdo je. Lejla in Lee najdeta drug drugega, a nad njima se zgrinjajo temni oblaki preteklosti, ki ji je težko ubežati. 
Kljub težkim temam, ki se jih dotika, je zgodba mešanica tragedije, socialne komedije in romantične najstniške melodrame – nekakšna sodobna najstniška zgodba o Bonnie in Clydu. Pripovedni tok besedila izmenično prehaja iz dramskega v epsko, iz dialogov v notranje monologe ter iz didaskalij v prozne opise dogajanja. Takšno besedilo je izvrstno izhodišče za uprizoritev, ki je odprta za uporabo raznovrstnih in nadvse netipičnih gledaliških sredstev.
V predstavi sodelujejo mladostniki in profesionalni igralci. Namen Gledališkega laboratorija LGL je prav tako vzgoja sodelujočih mladih v gledališčnike in ljudi, ki bodo znali in si upali artikulirati lastno misel o najrazličnejših gledaliških fenomenih. Lutkovno gledališče Ljubljana s svojim laboratorijem mlade aktivno vključuje v gledališki in širši kulturni in družbeni prostor, odraslim pa ponuja možnost poglobljenega uvida v razmišljanje mladih generacij, prav s tem pa na presečišču odpira prostor za dialog.

Predstava je nastala v okviru evropskega projekta ConnectUp.

Rumena luna <em>Foto: Mankica Kranjec</em>
Foto: Mankica Kranjec
Rumena luna <em>Foto: Mankica Kranjec</em>
Foto: Mankica Kranjec
Rumena luna <em>Foto: Mankica Kranjec</em>
Foto: Mankica Kranjec