New International Encounter & Brageteatret (NO)

Bratje in sestre

Avtorski projekt 14+

Na sporedu

Po resničnih zgodbah mladih

Premiera september 2018, Bregateatret
Predstava traja 60 minut in nima odmora. 
V angleščini s povzetkom v slovenskem jeziku. 

Neposredni prenos iz Kulturnega centra Asker na Norveškem. 
Predstavi sledi pogovor.

Režiser Kjell Moberg
Scenografka in kostumografka Katja Ebbel Frederiksen
Oblikovalec luč Norunn Standal
Oblikovalec glasbe Helder Deploige
Producentki Iva Moberg, Uta Gildhuis

Zasedba 
Helder Deploige, Brede Fristad, Ingeborg Larsen, Moa Johanne Meinich

Teme: resnične izkušnje, duševne motnje, prijateljstvo, zaupanje, snovalno gledališče

Predstava izhaja iz resničnih zgodb mladih, ki so se na lastni koži soočali s težavami, povezanih z duševnim zdravjem, ali so bili vpleteni v tovrstne težave svojih bližnjih. 
"Ko sem zbolela, je bilo, kot bi nekdo izbrisal barve in ugasnil svetlobo. Vse je bilo sivo. Če si zlomiš roko ali krvaviš iz nosu, to vsi vidijo. Jaz pa sem zbolela tukaj (v glavi)," pravi dekle v predstavi. Tega pa nihče ne vidi … In nato lahko že malenkost poruši vse. 
Svetovna zdravstvena organizacija opredeljuje zdravje kot "stanje popolnega telesnega, psihološkega in socialnega blagostanja". Zdravje torej ne pomeni samo odsotnosti bolezni, temveč tudi določeno raven telesnega in duševnega razvoja ter socialne blaginje. Tudi duševno zdravje je stanje dobrega počutja, ko posameznik prepoznava svoje zmožnosti, se spoprijema z običajnimi življenjskimi izzivi, dela in prispeva k skupnosti ter ustvarja in vzdržuje zadovoljujoče medosebne odnose. Duševne težave se lahko pojavijo samo občasno, v povezavi s stresnimi dogodki, lahko pa so posledica posebnega osebnostnega vzorca doživljanja, čustvovanja in vedenja, ki povzroča kronične težave v funkcioniranju – duševne motnje. To je oznaka za širok spekter težav, ki jih opredeljuje atipična kombinacija misli, čustev, vedenja, odnosov z drugimi ter ovir pri opravljanju vsakdanjih obveznosti. Med znake duševnih motenj lahko prištevamo trajno slabo počutje, tesnobnost in depresivnost, resne težave s samopodobo, samouničevalno vedenje, šibko frustracijsko toleranco, nizko odpornost na stres, moten stik z resničnostjo, prekinjanje odnosov z drugimi, nezmožnost skrbeti zase. Skratka, gre za cel kup odbijajočih znakov, ki pa so zgolj pokazatelji bolezni, ki jo je treba zdraviti. Se znamo odzvati, ko zboli kdo v naši bližini?
Rahločutna zgodba govori o štirih prijateljih, ki se po več letih srečajo, da bi ugotovili, kaj je povzročilo njihov razhod, ko so bili stari petnajst let. Predstava vzpostavi optimističen, četudi grenek pogled na povezanost, ki preživi tudi najtemnejše čase, in ponudi toplo zavetje našim nevednosti, strahu in odporu.

Zaradi epidemiološke situacije in upoštevanja priporočil NIJZ je vstop na festivalska prizorišča omejen (na dovoljeno število obiskovalcev). Za ta dogodek je potrebna predhodna rezervacija brezplačne vstopnice preko spletnih strani ali elektronskega naslova boxoffice@sng-mb si oz. dvig le te na blagajni SNG Maribor.

Bratje in sestre <em>Foto: Nils Petter Mørland</em>
Foto: Nils Petter Mørland
Bratje in sestre <em>Foto: Nils Petter Mørland</em>
Foto: Nils Petter Mørland
Bratje in sestre <em>Foto: Nils Petter Mørland</em>
Foto: Nils Petter Mørland
Bratje in sestre <em>Foto: Nils Petter Mørland</em>
Foto: Nils Petter Mørland