Nedelja, 20. december 2020

Jubilejne Severjeve nagrade

Jette Ostan Vejrup in Vladimirju Vlaškaliću

Jette Ostan Vejrup <em>Foto: Peter Giordani</em>
Jette Ostan Vejrup Foto: Peter Giordani
Vladimir Vlaškalić <em>Foto: Damjan Švarc</em>
Vladimir Vlaškalić Foto: Damjan Švarc
Klemen Kovačič <em>Foto: Željko Stevanić</em>
Klemen Kovačič Foto: Željko Stevanić

Prejemnika Severjeve nagrade za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih v letu 2020 sta igralka in članica ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega Jette Ostan Vejrup in igralec Drame SNG Maribor Vladimir Vlaškalić.

Jette Ostan Vejrup je v zadnjih dveh letih odigrala izrazito raznolike vloge v štirih predstavah, in sicer v znanstvenem kabaretu 2020, Klitajmestro v Nesrečnem rodu, Gospo Imelde v predstavi Taka sem kot vi, rada imam jabolka ter različne like v omnibusu Sedem dni. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da igralko odlikujejo "popolna navzočnost, samorefleksija in specifična, samosvoja performativna drža. Vlogam vnaša polnokrvnost, izhajajočo iz trdnega igralskega razmisleka in samospraševanja. Je igralka s stališčem, tako na odru kot izven njega, z natančnim posluhom za umetniška in družbeno kritična vprašanja".

Član igralskega ansambla Drame SNG Maribor Vladimir Vlaškalić gledalca pretrese z neverjetno neobrzdano energijo. Silovit je tudi v tišinah in obvladani umirjenosti, pa celo, ko se umakne v ozadje, piše v utemeljitvi. Nagrado si je prislužil z nizom odličnih vlog, med katerimi so John Halle v drami Lov na čarovnice Arthurja Millerja, Andraž v poetični drami Grmače Daneta Zajca in Arnolf v Molierovi komediji Šole za žene. V svoji različnosti te tri vloge pričajo o širini njegove igralske umetnosti. "Z izjemno odrsko prezenco zmore prežariti celoto neke uprizoritve, ji zagotoviti pravi naboj in vanj potegniti ves ansambel," ugotavlja žirija in dodaja, da se avtentično znajde v različnih uprizoritvenih estetikah, obenem se z lahkoto vživi v like ali vsebine različnih vrst in žanrov.

Nagrajena tudi najboljša študenta …
Podelili so tudi nagradi za stvaritev študenta dramske igre, ki sta ju dobili Gaja Filač in Klemen Kovačič. Prva je nagrado dobila za vlogo Punce v Koltesovi igri Roberto Zucco. Kot piše žirija, je ustvarila pretresljiv lik dekleta, ki apokaliptičnim okoliščinam navkljub zmore presunljivo moč, da temu svetu zoperstavlja svetlobo ljubezni. Klemen Kovačič pa je žirijo prepričal z naslovnim likom v produkciji  H genotipu Hamlet po motivih Koltesove drame in Shakespearovega Hamleta v režiji Dragana Živadinova. "Z discipliniranim, natančnim postopkom je svoj lik očistil vsega nepotrebnega balasta, se z njim soočil iz oči v oči, odmaknil od samega sebe, da bi mu ponudil celoto svojega bistva," piše v utemeljitvi. 

… in ljubiteljski gledališčnik
Član Šentjakobskega gledališča Ljubljana Bojan Vister pa je prejemnik nagrade za igralsko stvaritev v slovenskem ljubiteljskem gledališču. Prejel jo je za vlogo 10. porotnika v uprizoritvi Dvanajst jeznih mož Reginalda Rosea in za vlogo taksista Petra v uprizoritvi Resno moteni Laurenta Baffieja. Ob tem je žirija posebej poudarila njegovo izjemno odrsko prezenco, poglobljeno študijo karakterjev in natančno izdelavo likov.

Dobitnike prestižnih nagrad, ki jih že 50 let podeljuje Sklad Staneta Severja, ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca, je po pregledu vseh predlogov iz zadnjih dveh gledaliških sezon izbrala strokovna žirija. Predsedovala ji je igralka Silva Čušin, članice pa so bile igralka Nataša Barbara Gračner in dramaturginje Diana Koloini, Tea Rogelj in Zala Dobovšek.

Namesto slavnostne prireditve, ki sicer vsako leto poteka v Škofji Loki, so nagrade zaradi epidemije podelili v video obliki. 

Utemeljitve nagrad so na tej povezavi.

Nagrajencem iskreno čestitamo!