Četrtek, 17. december 2020

Prostor v prostoru

Naj nastaja na odru nov svet svoje lepote!

Prostor v prostoru

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) je pripravil novo spletno razstavo Prostor v prostoru - Naj nastaja na odru nov svet svoje lepote!, ki nas popelje skozi oblike odrskih prizorišč med tehnike, zvrsti, sloge in nam prikaže razvoj scenografije, kot se je začrtal na naših tleh. 
Gre za celosten večleten projekt, ki prikazuje razvoj scenografije na Slovenskem od 19. stoletja do osamosvojitve Slovenije 1991 in je pravzaprav prvi celostni pregled slovenske scenografije, ki jo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. Prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh.

Projekt je SLOGI začel v letu 2018 z izdajo obsežne monografije avtorice Ane Kocjančič Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991 v dveh delih. V letu 2019 je SLOGI v sodelovanju z Narodno galerijo in tehničnem sodelovanju SNG Opera in balet Ljubljana pripravil osrednji del projekta, veliko razstavo Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991, ki jo je zasnovala avtorica monografije Ana Kocjančič, za njeno celostno grafično podobo in postavitev pa je poskrbel priznani slovenski arhitekt in scenograf Andrej Stražišar. Razstava je bila na ogled v Narodni galeriji, spremljala so jo različna vodstva, ustvarjalne delavnice, muzejski izobraževalni programi, predavanja ter dve vzporedni razstavi: Maks Kavčič – pisava v prostoru avtorice Ane Kocjančič, ki je bila na ogled v prostorih SLOGI, ter ulična razstava v TAM-TAM ulični galeriji na Vegovi ulici v Ljubljani Sanja Jurca Avci – Uršula. 

Po postavitvi v Narodni galeriji je del razstave v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor in Festivalom Borštnikovo srečanje gostoval v Mariboru v UGM Studiu. 

V letu 2020 je SLOGI pripravil e-razstavo Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem, dostopno najširši javnosti doma in v mednarodnem prostoru. Z e-razstavo, avtorice Ane Kocjančič v e-postavitvi Mojce Jan Zoran, SLOGI zaokrožuje projekt Prostor v prostoru in odpira nov prostor za nadaljnje spoznavanje in raziskovanje slovenske scenografije, slovenske gledališke dediščine in slovenskega gledališča.
 

Vabljeni k ogledu na tej povezavi.