Andonis Foniadakis

Plameneča voda

Plesna predstava

Balet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka (HR)

Na sporedu

16.10.2020, petek / 20:00 / Velika dvorana /

Burning Water
Original title Plamteća voda

Premiera 27. julij 2020, HNK Rijeka

Predstava traja 1 uro.

Koreograf Andonis Foniadakis
Skladatelj Julien Tarride
Scenograf in oblikovalec svetlobe Sakis Biribilis
Kostumograf Anastasios Sofroniou
Asistent koreografije Pierre Magendie

Zasedba

Tea Rušin, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Maria Matarranz de las Heras, Marta Voinea Čavrak, Mao Fujita, Ali Tabbouch, Michele Pastorini, Carlos Huerta Pardo, Nicola Prato, Tilman Patzak, Svebor Zgurić, Maria del Mar Hernandez

Predstava je nastala v okviru projekta Rijeka 2020 – Evropska prestolnica kulture. 

O predstavi 

Voda je vir življenja, a je obenem tudi uničujoča sila. Nujna je za preživetje, mnogi usmerjajo njene tokove v pridelavo hrane, nekateri jo izkoriščajo za finančni dobiček, a nihče je prav zares ne more obvladati. Izjemnost vode je v njeni dualnosti, njena neznosna lepota v kontrastih: če se ji prepustimo, voda sprošča in nas lahko popolnoma umiri. Toda njeni kataklizmični valovi zmorejo z enako lahkoto pustošiti in odplakniti vse pred seboj. 
Koreografija se osredotoča na kontrastne nravi vode, raziskuje reakcije in prilagoditve človeškega telesa nanjo; ne da bi istočasno pozabila na njen čustveni in metafizični vpliv na človeško dušo, se posveča metaforičnim dimenzijam,potencialu vode kot referenčne točke orisa človeških značajev in življenjskih situacij. Tekoča voda lahko denimo simbolizira izziv, vitalnost, zmago ali spremembo … in vznikne kot točka fuzije – konceptualne in fizične združitve človeka in vode. Posameznik s te točke zavzame novo gledišče o realnosti, v kateri je vsakdo neznaten in krhek kot kaplja vode, toda v primeru skupnega delovanja, v slogi, ki je usmerjeno k dobremu cilju, lahko tudi človeštvo (tako kot voda) premaga tako rekoč vse ovire – noben virus ni tako močan, da bi mu podleglo, in prav nobena krivica ne obstaja, ki je ne bi bilo mogoče popraviti. 
Andonis Foniadakis je prepoznaven po uporabi kompleksnega, dinamičnega giba s pogostimi in nepričakovanimi spremembami težišča, smeri in tempa, v Plameneči vodi dodatno ponavljaja koreografske sekvence, da v svoji raznorodnosti odgovarjajo (ne)predvidljivosti vode.

Plameneča voda
Plameneča voda
Plameneča voda
Plameneča voda
Plameneča voda
Plameneča voda
Plameneča voda
Plameneča voda